31. 05. 2023

Praznik v Vilenici –  390-letnica turizma v Vilenici in 60-letnica ponovnega odprtja jame za turistični obisk

Jama Vilenica velja za najstarejšo turistično jamo v Evropi, morda tudi na svetu. Prvi obiskovalci, ki so za ogled jame plačali prispevek, so si jo ogledali že leta 1633, kar pomeni, da v letu 2023 praznujemo 390-letnico odkar se je začel turistični obisk v jami. Leta 1963 so jamo v upravljanje prevzeli jamarji Jamarskega društva Sežana in jo po dolgem zatišju ponovno odprli za javnost. Torej je leto 2023 tudi obletnica ponovnega odprtja jame za turistični obisk. Častitljivi obletnici smo praznovali v okviru Praznika v Vilenici, v soorganizaciji Jamarskega društva Sežana in Območne razvojne agencije Krasa in Brkinov (ORA Krasa in Brkinov).

Praznik se je začel v petek, 5. maja, s predavanjem Jasmine Rijavec in Sare Bensi z naslovom Pomen geoparka in geotočk na primeru jame Vilenice. Na predavanju smo izvedeli kaj geopark sploh je in zakaj je tudi Vilenica ena izmed njegovih pomembnih točk.

Sledil je pogovorni večer o jamarstvu na Krasu skozi čas, ki se je odvil v petek, 12. maja. Tekom pogovora so nam gostje Jaka Jakofčič, Marjan Olenik, Jože Terčon in Špela Prunk prikazali pomen jamarstva nekoč in danes, obujali smo spomine na obiskovanje jam nekoč in se spraševali kaj sledi v prihodnosti. Pogovor je vodila Rosana Cerkvenik.

Teden kasneje, v petek, 19. maja, je sledilo predavanje Petre Kavrečič z naslovom Vilenica, najstarejša turistična jama na Slovenskem?. Petra je zgodovinarka, ki nas je popeljala skozi pretekle zapise, ki govorijo o jami Vilenici.

Osrednji dogodek Praznika v Vilenici je bil v soboto, 20. maja, s celodnevnim dogajanjem pred jamo, brezplačnimi ogledi jame, vodenim pohodom po Ludvikovi učni poti, gorsko-kolesarsko turo po pomembnih geotočkah širše okolice Vilenice in čezmejnim kolesarjenjem Trst–Bazovica–jama Vilenica. Obiskovalci so si lahko ogledali potujočo didaktično razstavo Matični Kras in čezmejni nastajajoči geopark ter razstavo jamskih fotografij svetovno priznanega slovenskega fotografa Petra Gedeia. Na travniku pred jamo Vilenico so potekale različne delavnice na temo spoznaj Kras in jamarstvo (jamarska oprema, vozli, jame v prvi svetovni vojni). Celotno dogajanje je spremljala glasba, ki jo je izvajal trio klarineta, harmonike in vokala, z nami so bili: Tomaž Nedoh, Stefano Bembi in Tinkara Kovač.

Praznik se je zaključil s predavanjem Mateje Grmek in Gabrijele Rebec Škrinjar z naslovom Kako smo raziskovali vpisno knjigo jame Vilenice in kaj smo odkrili, ki so nam razkrile kdo vse se je podpisal v prvo knjigo gostov.

V galeriji so na voljo utrinki posameznih dogodkov. Velika zahvala gre organizacijski ekipi, ki je dogodke načrtovala in izpeljala ter vsem, ki so na dogodkih aktivno sodelovali in tako pripomogli k zanimivim vsebinam. Največja zahvala pa gre obiskovalcem, brez vas je ves naš trud zaman. Hvala!

Besedilo: organizacijska ekipa Praznika v Vilenici

Foto: Alenka G. Ščuka in Špela Prunk

Preglej vse novice