27. 06. 2024

Predstavitev nove celostne grafične podobe jame Vilenica

V soboto, 1. junija 2024, je ob 18.00 v prostorih jamarskega doma Jožeta Gustinčiča potekala predstavitev nove celostne grafične podobe jame Vilenica. Dogodek je bil organiziran s strani Jamarskega društva Sežana, ki je preteklo leto obeleževalo dve pomembni obletnici: 60 let upravljanja društva in 390 let turizma v Vilenici.

Jamarsko društvo Sežana se je za grafično posodobitev odločilo z namenom počastitve impozantnih obletnic. V želji, da se nadaljuje s poslanstvom večanja zavedanja o naravni dediščini, se je želelo stopiti v korak s časom ter oblikovati novo strategijo predstavljanja jame. V ta namen je bil sestavljen odbor za promocijo, ki se je zavezal k temu, da vrednote in naravno dediščino jame Vilenica tudi vizualno približa širši javnosti. Nastala je celostna grafična podoba*, ki z logotipom in sloganom simbolizira naravno dediščino, omogoča večjo prepoznavnost in nadaljuje zgodbo, ki sega daleč v preteklost, ko so se v meglicah nad jamo Vilenica začele prikazovati prve vile.

Predstavitev nove celostne grafične podobe je izvedla njena oblikovalka, Saša Kovačič. Inspiracijo za oblikovanje je našla v stebru, ki krasi Plesno dvorano v jami Vilenica. Simbol je preprost in prepoznaven, z vertikalami, ki ponazarjajo stalaktite in stalagmite, ter svetlobo, ki prihaja iz vhoda v jamo in osvetljuje steber. Črka V, ki predstavlja začetno črko jame Vilenica, je kontrastno poudarjena, kar dodatno prispeva k občutku globine in prostora. Simbol je umeščen v krog, ki simbolizira celovitost, popolnost, življenjski cikel, večnost in je znamenje absolutnega.

Dogodek je zaključila Anja Hercl iz HOOPS Dance z impresivno plesno-gibalno predstavo sodobne performativne umetnosti cirkusa Vilanja. Predstava je ponazorila notranji klic narave iz norega sveta in pozvala posameznika, da ponovno odkrije svoje bistvo v harmoniji narave. S tem dogodkom Jamarsko društvo Sežana upa, da bo jama Vilenica ponovno zasijala v očeh širše javnosti in nadaljevala svojo zgodbo kot biser matičnega Krasa.

* Celostna grafična podoba (CGP) predstavlja temeljni vizualni sistem podjetja, ki zajema vse vidike vizualne komunikacije, od logotipa, barvne sheme, tipografije do uporabe slik in oblikovanja promocijskega materiala. Celostna podoba je kot vizualni jezik, ki komunicira njegove vrednote, vizijo in profesionalnost. Omogoča, da se učinkovito razlikujemo od konkurence, ustvarja prepoznavnost blagovne znamke ter gradi zaupanje in lojalnost med strankami.

Preglej vse novice