Opis jame

Jama Vilenica je nastala v krednih apnencih Lipiške formacije in poteka v smeri proti jugovzhodu. Jama je razvita v enotnem, poševnem rovu, polnem sigovih oblik in podorov. Ti nas spremljajo že v prvi dvorani, z globino pa se njihova količina in pisanost le še stopnjujeta. 

Številni podori in kapniki kažejo na izjemno starost jame, ki je do danes še nerazvozlana. Prav tako je težko ugotoviti, katera podzemna reka je izdolbla jamo, saj je zaradi denudacije površja lega jame danes precej bližje površju, kot je bila v času nastajanja, ko je bila Vilenica v celoti zalita.

Vhod v Vilenico je nastal z udorom stropa. Na to opozarja velik podorni stožec, po katerem se spustimo v prvo - Plesno dvorano. V njej vsako leto poteka zaključna prireditev Mednarodne literarne nagrade Vilenica. Veliko dvorano krasi mogočen temnosiv kapniški steber, ki so ga stari obiskovalci imenovali Maver.

Rov, ki se iz Plesne dvorane spusti globlje, je enoten, vendar razgiban. Ponekod se spušča, drugje dviguje ter doseže višino do 30m. Na poti se rov večkrat razširi v nekakšne dvorane, ki si sledijo v naslednjem zaporedju: Drevored kapnikov, Temperaturna meja in Vilinska dvorana.

Iz Vilinske dvorane, ki je zadnja dvorana, ki si jo lahko obiskovalec ogleda, se jama strmo spusti v Fabrisov rov. Zanj so značilni manjši prostori in številne ožine. Dno jame doseže globino 180m, celotna jama pa ima več kot kilometer dolžine.

 

N spodnjem linku si lahko ogledate 3D model Vilenice. Izdelal ga je Stanislav Glažar.

Model najbolje deluje v Google Chrome brskalniku
Z levo miškino tipko obračaš jamo s srednjo premikaš jamo z desno pa zoomiraš.